Cered kerülő túra


Kiinduló pont a Tájoló vendégház. Induljunk el déli irányba a Jókai úton. 270 m után keresztezve a Rákóczi utat sétáljunk föl a szemben levő hosszú lépcsősoron, majd a kicsit jobb kéz felé eső Fenyves utcán és annak folytatásában az ösvényen tovább Dél felé haladjuk 350 m-t. Fölérünk a kis domb gerincére. Itt jobbra kanyarodva 230 m megtétele után fölérünk a Cered fölé magasodó Vinc várra. 380 m megtétele után a földvárból leereszkedve, kiérünk a Cered Salgótarján közötti aszfaltos útra. Balra kanyarodva 70 m-t teszünk meg a túloldali szalagkorlát mellett, majd annak végénél egy kis árokban jobbra visszafordulva haladunk lefelé 160 m-t a vadlesig. Megkerülve azt, visszafordulunk szinte 180 fokot balra az erdő alatti földútra. Tovább haladva 210 m után egy újabb vadles mellett visz el az út. 70 m megtétele után a vadkerítést elérve a kerítés mellett folytatjuk utunkat, ahol 50 m kis kaptató után a dombtetőn ismét egy vadles mellett haladunk el. 90 m-t haladunk lefelé tovább a kerítés mellett. Egy újabb 70 m-es kaptató után egy újabb vadles mellett az erdőből kivezető földúthoz érkezünk. Tovább haladunk rajta 150 m-t a falu irányába, ahol egy földút elágazáshoz érkezünk. Az erdő mellett folytatjuk tovább utunkat, 190 m-t, ahol elérjük a Magyarország Szlovákia között húzódó országhatár első határkövét.
Ezen a szakaszon zöld turistajelzés van érvényben, de ennek hiányossága miatt tovább részletezem a pontos útvonalat. Követjük a határköveket és 530 m után átkelünk a Tarna patak hídján. Itt pillanthatjuk meg az eperfán az első zöld jelzést. Az aszfaltos Kossuth utat keresztezve, ami Ceredet Tajtival köti össze 310 m kaptató után érünk föl a falutól északra lévő gerincre. Innen gyönyörű kilátás nyílik. Tovább követjük a gerincen a határkövek által kijelölt ösvényt 560 m-en keresztül, majd egy útjelző faoszlopnál elhagyjuk a zöld jelzést. Tovább haladunk keleti irányba. 390 m múlva a Vízmű mellett kiérünk a kavicsos útra, ahol még 120 m-t egyenesen kelet felé a fenyves mellett megtéve a Mise-hegy csúcsára érkezünk.
Leereszkedünk 330 m-t tovább haladva a kavicsos úton, majd balra észak felé haladunk lefelé a völgyben 180 m-t. Jobbra kanyarodunk a földúton és 900 m múlva a völgy a falu keleti végébe – az Alvégbe – vezet minket. Itt jobbra kanyarodva az aszfaltos úton 70 m múlva elérjük a Cered Zabar közötti aszfaltos utat. Balra haladunk tovább 380 m-t. Itt letérünk az aszfaltos útról jobbra, egy földútra, és 190 m után átkelünk a Tarna-patak hídján. Folytatjuk utunkat a szemben lévő dombokra vezető földúton déli irányba 590 m-t, majd jobbra kanyarodunk a gerincen.
760 m múlva a völgyből fölfelé betorkollik egy földút, 40 m múlva a Cered Tótújfalu közötti aszfaltos úthoz érkezünk. Jobbra Cerecl felé folytatjuk utunkat az aszfaltos úton 70 m-t, ahol balra kanyarodunk a földútra. 700 m-t haladunk végig nyugat felé, ahol beérünk Ceredre, a Dankó utcára. Jobbra fordulva 350 m-t folytatjuk túránkat
kavicsos úton. Kiérve a Salgótarján – Cered közötti aszfaltos útra, balra kanyarodunk és 20 m múlva le is kanyarodunk újra balra, megkerülve a régi Szolgáltató házat. A futballcsapat öltözője mellett haladunk föl a dombra, át a sorompón, ahol az Apoka-stadion különleges focipályájára tekinthetünk le. Jobbra kanyarodva a lelátónak használt domboldalon végig a pálya mellett haladva leereszkedünk a pálya melletti úthoz, ahol északi irányba haladunk 60 m-t. Kiérünk a Rákóczi útra, majd lesétálunk az utca másik oldaláról levezető lépcsőn a buszmegállóhoz. Itt balra tovább haladva 60 m-t jobbra kanyarodunk a Jókai úton, vissza a vendégházhoz.
Túra hossza: 9,56 km
Szintemelkedés: 241 m