Medvesalja, a feledhetetlen


A fennsík Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltplatója. A Medves vidéke szerényen húzódik meg nagyobb testvérei, a Mátra, a Bükk és a Szlovák-érchegység árnyékában. Az utazni vágyó és térképét böngésző ember ujja könnyen átsiklik a terület fölött. Aki azonban legalább egyszer meglátogatta már a Medves vidékét, soha nem fogja elfelejteni azt az elragadó panorámát, amely a fennsíkról és a környező bazaltkúpokról tárul eléje, valamint azt a számtalan különleges táji és természeti értéket, amelyek egyedivé teszik ezt a területet.

Különösen földtani értékekben gazdag ez a vidék. Maga a fennsík Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltplatója. Tengerszint feletti magassága 550 méter. A fennsíkon sétálva alföldi tájakon érezzük magunkat. A legelők felett mezei pacsirták énekelnek, a gyepen juhok és tehenek legelésznek, füstifecskék vadásznak a levegőben, s körülölel mindent a csönd.

A terület még hazai viszonyok között is kis kiterjedésű, de a fennsík az északra és délre lefutó szurdokvölgyek, árnyas bükkösök, nyírligetek, sziklagyepek és patakvölgyek rendkívül változatossá teszik.
A Medvesalján, a Tarna völgyében három település található Cered, Szilaspogony és Zabar. Meghitt, családias hangulatú szálláshelyek és vendégszerető, mosolygós emberek fogadják az ide érkezőt.

Az erdőkben gazdag területek csodálatos környezetben, sétálással, gombázással és erdei piknikezéssel lekötött kellemes időtöltést kínálnak a látogatók részére.
Ha kíváncsi környezetünkre, ne habozzon, látogasson el hozzánk és túrázzon erdeinkben és falvaink környékén. Meglátja, ha eltölt egy napot vidékünkön, elmondhatja ismerőseinek: ” a csend, a nyugalom hegyei között, az éltető tiszta levegő völgyében jártam.”