Ceredi Nemzetközi Művésztelep huszadik alkalommal


Hét országból huszonnégy művész vett részt az idén húszéves Ceredi Nemzetközi Művésztelep kéthetes programján, az alkotások ezúttal a Nógrád megyei faluban élő emberekről készülnek; a jubileumot augusztus 6-án nyílt napon ünnepelték meg.

Fürjesi Csaba művészeti vezető elmondta: az idei téma az 1215-ös számhoz kötődik, ennyi volt Cered lakóinak száma húsz éve, a művésztelep indulásakor – a jelenlegi lélekszám egyébként 1116 -, és a Hollandiából, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és Magyarországról érkezett művészek ezúttal a ceredi embereket igyekeztek bemutatni munkáikkal.

Az alkotások széles skálán készültek a betontól a fotón át a textilig, de megjelent már az alkotótelepen a drón is.

A ceredi kortárs művésztelep professzionális képzőművészeket hív, elsősorban Európából, és egy-egy projektre felfűzve lenyomatot képez a kortárs művészet jelenlegi helyzetéről, segíti, hogy fennmaradjon egy kis falu neve, és nem utolsó sorban Magyarország képviselteti magát általa a nemzetközi művészeti áramlatokban – mondta a művészeti vezető.
Szeptember 26-án a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban nyitják meg azt a kiállítást, amelyen a húsz év válogatott anyagát mutatják be.

A Ceredi Nemzetközi Művésztelepet Fürjesi Csaba, Kun Cecília és Sánta László alapította, először 1996 júniusában szervezték meg. Nógrád Megye Önkormányzata két éve Madách-díjjal tüntette ki Fürjesi Csabát, a salgótarjáni születésű festőművészt. Az indoklásban akkor úgy fogalmaztak, a művésztelep azóta is a hazai kortárs művészeti élet rangos eseménye, és emellett Nógrád megye egyik kulturális emblémája lett.

A húsz év alatt 18 országból több mint 200 művész vett részt az eseményeken.

Az immáron húsz éves tevékenység eredményeképpen több ezer vendégéjszakát közvetítettek a helyi szállásadóknak, az általuk generált látogatók miatt jelentősen emelkedett a helyi őstermelők eladása is. Közel egy tucat lakóházat újítottak fel. Több művészcsalád vásárolt ingatlant és telepedett le a faluban. A projekt kísérő rendezvényei (zenei, irodalmi, színházi, workshop és gyermektáborok, falunapok, stb.) mind hozzájárulnak, hogy a faluban ismét pezsegjen az élet.

Téma: a ceredi ember

Az idei tematika: a lakosság, a helyi emberek, vagyis a ceredi ember. A ceredi ember, mint egyedi és univerzális interpretációra képes közvetítő. Milyennek látják és láttatják őket a művészek? Van e megfogható egyedi jellemző, amiket a ceredi emberek mutatnak? Milyen alkotói válaszok születnek a helyiek szokásaira, az egymás közötti viszonyukra, a tipizálható folyamataikra. Lehet–e transzparenssé tenni ezeket a folyamatokat?

A szervezők szeretnék, ha a meghívott művészek az alkotói folyamatban egyéni művészi szemléletükön keresztül mutatnák be a helyi embert/embereket. Minden meghívott alkotó ceredi családokkal lesz összeismertetve, de ettől eltérően egyénileg is létesíthető kapcsolat a helyiekkel. A művészek a kiválasztott helyi lakossal, mint “alapanyaggal” szabadon dolgozhatnak.

A meghívott művészek:

2015. július 25–31.

1. Eva Möseneder grafikusművész, Salzburg, Ausztria
2. Fürjesi Csaba képzőművész, Budapest
3. Ivana Slavikova szobrászművész, Banska Bystrica, Szlovákia
4. Jozef Suchoza szobrászművész, Banska Bystrica, Szlovákia
5. Magda Grzybowska képzőművész, Wroclaw, Lengyelország
6. Marek Sienkiewicz képzőművész, Wroclaw, Lengyelország
7. Petra Richar grafikusművész, Bécs, Ausztria
8. Illés Zsófia Szonja képzőművész, Budapest
9. Rosa Verhoeve fotóművész, Amszterdam, Hollandia
10. Szaszak Gyorgy képzőművész, Banska Bystrica, Szlovákia
11. Ute Deutz képzőművész, Berlin, Németország
12. Vladimir Kovarik képzőművész, Uhorske Grad, Csehország

2015. augusztus 1-7.

13. Albrecht Fersch képzőművész, Berlin, Németország
14. Christoph Eckelt fotóművész, Berlin, Németország
15. Krnács Ágota képzőművész, Cered
16. Kun Cecilia képzőművész, Budapest
17. Lengyel András képzőművész, Budapest
18. Lilli von Puttkamer festőművész, Berlin, Németország
19. Palik Eszter iparművész, Budapest
20. Sánta László festőművész, Budapest
21. Szemethy Jimmy grafikusművész, Zsámbék
22. Szemethy Orsi festőművész, Zsámbék
23. Szurcsik József festőművész, Budapest
24. Tomasz Piars képzőművész, Budapest, Lengyelország

Kurátor: Boros Lili művészettörténész