Cered-Lázbérci víztározó kerékpártúra


Ez egy igazi kerékpártúra, a maga 112 km-es hosszával már komoly egynapos túra. Az út aszfalton vezet, így aszfaltgumival célszerű teljesíteni. Egyedül a dédesi várba felvezető kb. 800 m-en nincs szilárd burkolat, de azt is jó minőségű murva borítja.
Utunkat Cereden kezdjük, és Ózd felé vesszük az irányt. Az városig apróbb településeken haladunk át. Külsőzabar, Zabar, Domaháza, Hangony, Szentsimon falvakon keresztül tekerünk 30 km-t a határ mellett.
Ózdon az áthajtást a Bolyki főút – Piac u. – Munkás u. – Gyár u. – Akácos út – Mekcsei István útvonalon szeljük át. Sajóvárkony felé.
Innen még 12 km a Lázbérci víztározó. Két településen tekerünk át addig, Borsodbótán és Upponyon.
Upponyon a Széchenyi István utcán tekerünk végig, majd a kékkereszt turistajelzés visz el a tározóhoz. Mielőtt elérnénk a tavat, balra kanyarodva a kék L jelzést követve eljuthatunk a Dede vár romjaihoz, ahonnan csodás panoráma esik a tóra.
Visszagurulva a kékkereszt-jelzésen a tó partján tekerünk el Dédestapolcsányra. Itt Csernely felé vesszük utunkat, áthaladva Nekézseny, Lénárddaróc, falvakon.
Csernelyen Ózd felé vesszük az irányt, ahova Farkaslyukon át 6 km-t tekerve meg is érkezünk. Ceredig az út innen már ismerős lesz. Munkás u. – Piac u. és a Bolyki főút útvonalon áttekerünk a városon, és az idefelé megismert falvakon át kb. 30 km megtétele után meg is érkezünk Ceredre.

  • Túra hossza: 112 km
  • Szintemelkedés: 1680 m
  • Átlag meredekség: 2,9%