Az ősök városa – A szécsényi Forgách-kastély


A szécsényi Forgách-kastélyban kapott helyet a Kubinyi Ferenc Múzeum, amely számos, az őskorhoz kapcsolódó helytörténeti kiállítással, valamint Rákóczi-kiállítással, az 1507-es szécsényi országgyűléshez kapcsolódó tárlattal, valamint egy 19. századi női szalon bemutatásával várja a látogatókat.)
Ha már Szécsényben járunk, érdemes megnézni a város legújabb múzeumát, a Nosztalgia Múzeumot, amely az elmúlt száz év történelmét idézi fel a látogatóknak. Egyebek között régi híradástechnikai eszközök, katonai felszerelések, telefonok, konyhai eszközök, a régi paraszti és kézműves munka kellékei tekinthetők meg. A bútorok, berendezési tárgyak és a ruhák visszarepítik a látogatót az 1930-as és 1950-es évek világába. Egy múzeum egy szobájában a látogatók ki is próbálhatják az orsós magnót, a lemezjátszókat, a telexgépet, és megszólaltathatják a régi rádiókat.
A történelmi városmag néhány pontján láthatók a középkori vár, a városfal, a városkapu, a kaputorony maradványai, illetve a teljesen ép tömlöcbástya. A Szécsény központjában álló tűztorony némileg ferdén áll: mintegy három fokot tér el a függőlegestől. Az épületben tűzoltószerekből kiállítás látható.
Cered-Szécsény távolság 50 km

Megközelíthető:

  • Autóbusszal