A hegy gyomrában


A 20. század elején a Szilváskő vidékén folytatott szén- és kőbányászat következtében meghasadt a Nagy-Szilváskő fő tömegét képező bazaltszikla. Emiatt lehetőség van arra, hogy a hasadékba leereszkedve megfigyeljük, hogyan is néz ki egy hegy “belülről”. A szilváskői hasadék védett területen található, látogatása engedéllyel rendelkező, képzett túravezetővel lehetséges.
A túra teljesítése nem igényel nagy túrázói gyakorlatot, bármely évszakban teljesíthető.
Túránk kiindulópontja Rónabánya település, mely személygépkocsival vagy a Cered, Zabar felé közlekedő autóbuszjárattal Salgótarjánból érhető el.
Rónabánya település még a mai, elöregedő állapotában is megérdemel egy sétát. Mindössze három utcájában aránylag jó állapotban sorakoznak az igen jellegzetes, pincés, kis udvaros, konyhakertes bányászlakások.
A Karancs-Medves vidék egyik legszebb része a Szilvás-kő és környéke. A régebbi kőbányászatnak köszönhetően nem mindennapi előfordulású bazaltvulkáni képződményekkel ismerkedhetünk meg, és más vulkáni vidékeken ismeretlen mély sziklahasadékokba is több helyen betekinthetünk. A Bagó-kő a legjellegzetesebb geológiai érdekesség: a függőleges bazaltoszlopokra mint támpillérekre merőlegesen halmozódnak a vízszintesen fekvő oszlopkötegek. A hegytető északkeleti szélére érve váratlanul tárul elénk a megkapóan szép panoráma. A túra legmegragadóbb látványa a bazaltzuhatag, ahol az egymásra rétegződött oszlopsorok, kötegek halmaza és az egész sziklafal lenyűgöző méretei méltán vetekszenek a híres somoskői bazaltömlés szépségével. Mindezt a jelzésű Bányász körútról leágazó, sárgaháromszög- és sárgakereszt-jelzésű, igen jól kiépített, tanösvényszerű, 3 km hosszúságú turistaúton járhatjuk körbe.
Rónabányára visszatérve túránkat a sárga jelzéseket követve folytatjuk, és 2 kilométert megtéve megérkezünk az Európa legnagyobb bazaltfennsíkjaként számon tartott Medves-fennsík keleti peremére. Innen a sárga és piroskeresz-jelzések fonódásán 20 percnyi gyaloglással Salgóbányára jutunk. A fennsíkon gyalogolva csodálatos körpanoráma kínálkozik a szemlélődésre. A tágas legelőkön találkozhatunk szabadon legelésző tehéncsordával, s időnként egy-egy juhnyájjal is.
Salgóbányáról minden egész órakor helyi járati autóbusz (11B) indul Salgótarján központjába.
Útvonal: Salgóbánya – Medves-fennsík – Rónabánya – Szilvás-kő – Rónabánya

A Szilvás-kő körbejárásával együtt a távolság 7 km

Megközelíthető:

  • Ceredről autóbusszal
  • Salgóbánya – Rónabánya táv gyalog